lördag 20 september 2014

Med Bustern till Misterhults skärgård.

Efter en tur till Gryts skärgård och Häradskär med Tommy var det dags att "byta besättning" och utforska Tjusts och Misterhults skärgård med Inger och Leo.
Jag och Tommy hade lagt i båten vid Gryts varv och utgått därifrån. När vi återvände så lämnades Bustern i Gryt för att ett par dagar senare hämtas upp när Inger och jag skulle ut igen. På det sättet sparade vi både pengar och besvär med att släpa båten till Nora för att sedan återvända samma väg.

Inger och jag hade planerat att vara ute mellan tisdag till fredag, 16-19 september. Fyra, fem dagar är lagom att vara ute med tanke på mathållning med mera. Vi hämtade båten vid Gryts varv och fort vidare ner mot Loftahammar får att tjäna in litet tid när vi ändå skulle söderut. Vi kom iväg på eftermiddagen och hade göra en dryg timma ner till vår lilla ö mellan Spårö och Krokö.

Nästa morgon bar det av mot farleden förbi Östra Eknö och letade oss österut mot Berkskär. Under sommaren fram till 10/7 är detta fågelskyddsområde. Men nu såg vi inte en enda båt. En hel ö för oss själva. Här finns riktig orörd "urskog" med vitmossa och grönmossa. Det var som att gå på madrasser. Leo sprang och studsade fram med glad svans.Vädret kunde inte vara bättre soligt och klart och svaga vindar. Skönt att veta när vi skulle köra nonstop till Loftahammar.

Vi såg många fågelsträck som ville söderut. Och kungsörn såg vi vid tre tillfällen. På Berkskär hittade jag en fjäder/vingpenna som med all säkerhet var från en havsörn. Den var hela 42 cm lång.

På fredagen började maten ta slut och väderprognosen varslade om sämre väder. Därför bestämde vi oss för att sticka hem på fredagen efter lunch. Vi kom iväg kvart över två och var framme i Loftahammar tjugo över tre. En dryg timma. Men då tog vi den kortaste vägen ute över öppet hav. Visserligen gick det dyningar med höga vågor, men det gick ändå att hålla ca 15 knop.






















Inga kommentarer: