tisdag 7 oktober 2014

Segling i Stockholms skärgård

I nästan 30 år har jag och mina "stockholmspolare" (Lasse och Thomas) gjort den sedvanliga höstseglingen.  Det har alltid varit tiden i slutet på september eller början på oktober. I år blev det 26-30 september. Och vi lyckades pricka in en helg med optimalt seglarväder med vindar från väst och nordväst soligt och varmt. En förtida brittsommar. Med tanke på att det skulle blåsa nordväst på tisdagen, hemfärdsdagen, valde vi att gå norrut från båtens hemmahamn på Bullandö.

När vi lade ut på lördag morgon så var det frisk vind, nästan kuling. Det räckte med två rev på storseglet och ingen fock. Ändå gjorde vi 8 knop. På Kanholmsfjärden blåser det "alltid". Vi styrde norrut och fortsatte Husaröleden, en gammal led som slingrar sig förbi Husarö, Finnhamn och vidare mot Yxlan och Blidö.

Furusund, nordväst om Yxlan har en fin gästhamn och själva Furusund har gamla anor med badpensionat och ett tillhåll för dåtidens kändisar: Strindberg, Zorn, Albert Engström och senare även Astrid Lindgren. På kvällen passerade finlandsfärjorna på löpande band. De ser ut som liggande höghus.

Färdmålet var Arholma. Med stadig västlig vind valde vi att lägga till i Österhamnen, en skyddad gästhamn med gamla timrade båthus och en välskött bastu. Den sköts av Skärgårdsstiftelsen via paret som har jordbruksfastigheten i närheten. Vi imponerades av kulturlandskapet med beteshagar och levande lantbruk.

Den som inte har båt kan ta sig till Arholma med turbåt från Simpnäs brygga på Björkö. Dit går det även buss. Arholma har en lanthandel och ett bra vandrarhem med egna cyklar om man vill ta sig fram på hela ön. Ön är utposten mot Ålands hav och här finns en gammal röd/vit båk högst upp på berget. Den uppfördes 1768 och är ett riktmärke för sjöfarande.

Hemfärden gick med nordvästlig vind. Båten som vi seglar är en 36 fots Sirena som vi hyr på Bullandö.


Välbevarade hus i Furusund

Furusund

Strindbergsvägen, Furusund

Österhamnen på Arholma

Hagmarker, Arholma

Vandarhemmet på Arholma

Hamnen på Arholma med lanthandeln

Den vridbara kvarnen i bredvid kyrkan

Båthus vid Österhamnen

Båten vi hyr, Sirena 36. Österhamnen på Arholma

Bastun vid Österhamnen

Nästan kuling på Kanholmsfjärden

Båken på Arholma




Inga kommentarer: