söndag 16 juli 2017

Med RIB:en till Svenska högarna

Äntligen till Svenska högarna med seglarpolarna från Stockholm. Vi lade i vid Bullandö marina på Värmdön.
Frisk nordlig vind, 9-10 m/s. Sutgorna på Husarö var upptagna så denna gång fick vi boka övernattning i Finnhamn, 1.000 kr/natt för en fyrbäddsstuga där det ingår en köksdel med spis och kylskåp.
Dag två körde vi ut till Svenska högarna, ca 6-7 m/s. Från Finnhamn tog det en timma och en kvart. Det gick inte att köra för fullt då det var relativt hög sjö. Vid södra inloppet var det fullt med tordmular och alkekungar. Roligt! När vi kom fram träffade vi 13 ornitologer som började föreläsa om alla fåglar de sett under dagen. De skulle åka vid 14-tiden och berättade att de stigit upp 04.00 för att göra denna dagsutflykt som kostade 700 kr. Alf, tillsyningsmannen, hade kört dem från Furusund. Bra att veta att om man inte har egen båt så går det bra att boka transport.

På Svenska högarna finns det ett par enkla övernattningsstugor som går att hyra. 400 kr första natten , därefter 200 kr/natt. Det finns bara sängar och fotogenlampa. Man måste ha med sig egen köksutrustning. På Svenska högarna finns det begränsat med tilläggsplatser. I viken ligger tillsyningsmannens två båtar. Det är grunt om man skall ta sig längst in. Utanför finns ett sund med bryggor utefter klipporna. Här går det bra att ligga. Dock kan det vara besvärligt i nordlig eller sydlig vind. Svenska högarna är väl värt ett besök. Här finns mycket sjöfågel som passerar på vår och höst.


Bryggorna i sundet

Viken där man kan köra in med försiktighet

Viken från annan vinkel


Inga kommentarer: