tisdag 25 juli 2017

Gryt och Sankt Annas skärgård

Fint väder enligt prognosen från den 10 juli och några dagar framåt. Då blev det läge för att göra en båttur med RIB:en. Som vanligt utgick vi från Arkösund där vi också sjösatte i båten. I juli är det fullt av semesterfirare både på land och i hamnen. Litet för mycket för vår smak ...

Vi tog sikte på Huholmen i Gryts skärgård, men när vi rundat ön så låg det tre stora feta segelbåtar i "vår" naturhamn. Bara att vända ut och söka alternativ, vilket inte är det lättaste när det börjar närma sig kväll. Det gäller att hitta bra läge med tanke på nästa dags vindriktning, det skall finnas släta hällar för att slå upp tältet och det skall vara bra ankarfäste. På ett par tänkbara öar  hasade ankaret på botten och då är det berg eller sten. Till sist gav vi upp och styrde mot den stora säkra viken vid Bokö naturreservat. Ett skaplig lösning då sent på kvällen , men vi vill helst ha fri horisont mot havet.

Nästa dag lämnade vi viken med segelbåtar från England och Tyskland. Boken "Naturhamnar" tipsade om Fågelön i Sankt Annas skärgård. Här finns bra klippor i en skyddad vik och uppe i skyn såg vi två havsörnar. Mitt på finns en riktig urskog och plats för betande pälsfår. Ön visade sig vara en riktig pärla som vi inte känt till tidigare.











söndag 16 juli 2017

Med RIB:en till Svenska högarna

Äntligen till Svenska högarna med seglarpolarna från Stockholm. Vi lade i vid Bullandö marina på Värmdön.
Frisk nordlig vind, 9-10 m/s. Sutgorna på Husarö var upptagna så denna gång fick vi boka övernattning i Finnhamn, 1.000 kr/natt för en fyrbäddsstuga där det ingår en köksdel med spis och kylskåp.
Dag två körde vi ut till Svenska högarna, ca 6-7 m/s. Från Finnhamn tog det en timma och en kvart. Det gick inte att köra för fullt då det var relativt hög sjö. Vid södra inloppet var det fullt med tordmular och alkekungar. Roligt! När vi kom fram träffade vi 13 ornitologer som började föreläsa om alla fåglar de sett under dagen. De skulle åka vid 14-tiden och berättade att de stigit upp 04.00 för att göra denna dagsutflykt som kostade 700 kr. Alf, tillsyningsmannen, hade kört dem från Furusund. Bra att veta att om man inte har egen båt så går det bra att boka transport.

På Svenska högarna finns det ett par enkla övernattningsstugor som går att hyra. 400 kr första natten , därefter 200 kr/natt. Det finns bara sängar och fotogenlampa. Man måste ha med sig egen köksutrustning. På Svenska högarna finns det begränsat med tilläggsplatser. I viken ligger tillsyningsmannens två båtar. Det är grunt om man skall ta sig längst in. Utanför finns ett sund med bryggor utefter klipporna. Här går det bra att ligga. Dock kan det vara besvärligt i nordlig eller sydlig vind. Svenska högarna är väl värt ett besök. Här finns mycket sjöfågel som passerar på vår och höst.


Bryggorna i sundet

Viken där man kan köra in med försiktighet

Viken från annan vinkel


Paddling Kristi himmelfärdshelgen

Paddling Kristi himmelfärdshelgen 2017 med Örebro kanotförening.

Vi utgick från Tyrislöts camping där det finns en bra iläggningsplats och en bra ramp. Parkeringen kostade bara 90 kr!

Tur med väder och bra paddling i Sankt Annas skärgård - Harstena och Häradsskär.

Tommy Carlsson i sin nya Cetus-kajak.


Sandgrundet på södra Harstena

Häradsskär

Sandgrundet, södra Harstena

Sandgrundet, södra Harstena