lördag 24 september 2016

Husarö med RIB:en i september

16-20 september i Roslagens skärgård, Husarö, Furusund och Möja.
På Husarö finns det stuguthyrning. Det är familjen Österman som driver uthyrningen. 6 stugor varav två tillåter hund. Det kostar 350 kr/pers, minimum 700 kr/stuga. Två våningssängar och en bäddsoffa, husgeråd och TC inne, Dusch finns i separat hus vid sjön. Husen, ca 20 kvm, är helt OK och det finns det man behöver.

Husarö har cirka 20 bofasta och familjen Österman äger en hel del mark och har även årsuthyrning av hus. Sonen till Österman driver lanthandeln. Släkten Österman har funnits på ön i många generationer. Långt tillbaks härstammar de från Åland. En i släkten Österman var en beryktad spritsmugglare med skärgårdens snabbaste båt.  Vid gästhamnen finns en sjömack där du betalar med kort. På ön finns det grusvägar och många tar sig fram med fyrhjulingar och falkmopeder. Det är en lagom stor ö som är överblickbar. I hagarna betar biffdjur. På sommaren invaderas ön av över 1000 personer som bor i stugor.

Det går bra att ta sig till ön med skärgårdstrafiken, från Stockholm eller Waxholm. Ett annat snabbare alternativ är att ta färjan "Holly" från Åsätta brygga på Ljusterö.

Men vår egen båt gjorde vi turer till Furusund och Löka på Möja. Lilla Elsa tio månader trivdes utmärkt på havet.

På måndagen bytte jag besättning. Då kom "seglarpolarna" för att testa RIB:en. Jag plockade upp dem vid Klintsundet vid Östra Ljusterö. Brohöjden är tre meter och det är två meter djupt. Klintsundet är en bra genväg om du utgår från Dyvik och skall till Husarö eller Finnhamn.


Husarö

Husarö

Husarö


Löka på Möja

Löka på Möja




Lilla Elsa på Möja

Furusund



Husarö


Husarö

Kallskär

Kallskär

fredag 2 september 2016

Augustipaddling vid Stendörren

Den sista helgen i augusti är det traditionsenlig marknad i Nora. Då kan jag lika gärna vara någon annanstans. Vi, jag och Peter Ljungné, tog bilen och körde till Studsvik utanför Nyköping för att göra en helgpaddling vid Stendörren och dess skärgård. Det gamla kärnkraftverket är säkert nedlagt, men nere vid vattnet finns en liten marina med bryggor och en grusramp. Här går det bra att lägga i kajaker och parkera gratis.

Vi hade fint väder med sol och lätta vindar på fredag och söndag. På lördagen blåste det 11 m/s och därför blev det en paddling i vindskydd av öarna österut. När vi lade till vid Brännskär på fredagskvällen kom det 14 kajaker, troligen från Stockholm som gärna ville slå läger på Brännskär, men det ju var upptaget. Vi tipsade dem om Klovskär, alldeles öster om vår ö. Stendörren är naturreservat och det är flera fågelskyddsområden i denna skärgård. Men vid denna tid är fler öar tillgängliga.

När vi återvände till Nora passade vi på att besöka Naturum vid Stendörren. Strax innan man kommer fram till detta ställa så finns det en bra iläggningsplats för kajaker och gratis parkering i närheten. Bra att veta till nästa gång.

Peter Ljungné

Brännskär

Brännskär

Brännskär

Brännskär



Brännskär

Brännskär

Tyvärr, upptaget på Brännskär

Brännskär

Brännskär


Brännskär

Naturum, Stendörren

Naturum, Stendörren

Naturum, Stendörren

torsdag 18 augusti 2016

Kosterpaddling 14-17 augusti

Åter paddling på Kosterhavet med Örebro kanotförening, Mats Hallmén och Jan Åkerling. Jag tror att det blir tionde gången.

Vi hade prickat in bästa tänkbara väder, sol, lugnt hav och fullmåne! Denna gång sjösatte vi vid Resö, nedanför Tempobutiken. Tyvärr inga havskräftor i kyldisken. Det var söndag eftermiddag och allt var sålt. Nåväl, det fungerar även med Tortelini ...

Det var sen eftermiddag så vi han bara paddla upp till en liten ö norr om Rossö, Lygnholmen.

Härifrån gick vi över Kosterfjorden in i Kostersundet för att höra om det fanns skaldjur till salu. Mats lyckads ragga upp några krabbor som fick bli en förrätt. - Vidare mot Burholmen, Tjälleskär och därefter till Tegelholmen/Bockholmen för att slå läger på "golfgreener". Bra skyddad vik med plats för många tält. Strax efter att vi slagit upp tälten kom ett sällskap på sju personer som gärna tagit denna tältplats.

Från Tegelholmen gick vi tillbaks genom sundet och över till Strömstad. Janne kände sig nostalgisk, då han jobbat här i flera år. Från Strömstad inomskärs ner till ön Vanarna för nattläger.

Jan Åkerling


Lygnholmen

Lygnholmen

Lygnholmen


Mats Hallmén

Tjälleskär

Tegelholmen/Bockholmen

Tegelholmen/Bockholmen

Tegelholmen/Bockholmen

Tegelholmen/Bockholmen

Tegelholmen/Bockholmen

Tegelholmen/Bockholmen


fredag 29 juli 2016

RIB till Fårö och Gotska sandön

Söndag 24/7 var det dags för en långtur med den nya båten. Vi hade länge funderat på att åka över till Gotland och Fårö med RIB:en. Prognosen lovade bra väder och på söndagen åkte vi till Loftahammar där vi sjösatte för att sedan fortsätta till en liten övernattningsö utanför Västervik. Vi kom fram ganska sent och hittade till slut en tältplats. I viken låg flera båtar på svaj. Sent på kvällen började ett förfärligt oväsen av technomusik från något närbeläget hus. De höll på till tre på natten! Mycket störande för oss som skulle iväg till Gotland på morgonen.

Tidig uppgång, packa och äta frukost. Därefter letade vi oss ut till "Västerviks angöring", varifrån vi sedan kunde styra rakt mot öster och Visby. Vi kom iväg kvart över åtta över lugnt hav. Jag hade beräknat cirka 2 1/2 timma för överfarten - ca 50 sjömil. På vägen passerade vi segelbåtar, också på väg till Gotland. Det blev en behaglig och problemfri överfart, som mycket riktigt tog två och en halv timma. I Visby styrde vi in mot macken. Där låg en stor finsk yacht och tankade diesel. Mackfolket vinkade in oss så att vi kunde lägga till innanför den stora båten. Vi fick veta att de skulle fylla på med 6.000 liter diesel! Efter full tank flyttade vi båten till en annan ledig plats i hamnen. Jag gick iväg med Leo medan Inger vaktade båten. Efter en stund fick jag samtal från Inger "kom genast till båten, en stor färja skall just lägga till". Jag sprang med Leo. När jag kom fram såg jag vår båt ute i hamnen samtidigt som den nya Gotlandsbåten (från Västervik) lade till. Inger hade fått hjälp av en båtägare och medhjälpare till sjömacken att flytta båten. Annars hade vi överspolats av en meter sjö! Puh, vilken tur och så schysst att vi fick hjälp.

Nu styrde vi norrut mot Lauterviken på Fårö. Kul att kunna se Gotlands kust från en annan synvinkel. Från Visby till Lauter tog det cirka en och en halv timma - drygt 35 sjömil.

I Lauters hamn var det många båtar så vi fick lägga till utanför en fiskebåt. Linnéa och Pelle kom och hämtade oss och alla trunkar så att vi kunde komma upp till tomten vid Rävalunda. Vi slog upp vårt tält och lagade mat på trangiaköket.

Följande dag gjorde vi mackor och fika för att sedan styra mot Gotska sandön, ca 20 sjömil norr om Fårö. Vi lade oss i lä på norrsidan nedanför fyren. Här fanns sammanlagt 40 båtar! Stränderna och sanddynerna påminner mycket om Norsta aura på Fårö.

Inger och Pelle gick på upptäcktsfärd, medan jag stannade vid båten som låg på svaj. När de kom tillbaks berättade Linnéa entusiastiskt om den fina skogen och naturen runt fyren. Det gav mersmak. Efter några timmar och fika på stranden styrde vi åter mot Fårö.

Vi hade tänkt åka tillbaks redan på tisdagen, men prognosen sade att det skulle blåsa. Det var bättre utsikter för onsdagen. Upp tidigt på morgonen för att packa och äta frukost. Avfärd vid tiotiden från Lauters hamn. Vi möttes av ganska hög sjö i nordvästlig vind. Nu körde vi på för att komma ner till Visby för tankning. Hällde i 95 liter och festade på en glass. Nu var det bara att styra västerut mot Loftahammar. Vinden växlade vid ettiden till sydvästlig, 8 m/s, och byggde upp ganska hög sjö. Resan tog drygt två och en halv timma. Skönt att komma till hamn och dra upp båten på trailern.

RIB:en uppfyller förväntningarna med råge. Den är mycket sjövärdig och man behöver inte känna någon oro.

I Visby hamn

Linnéa och Pelle på Gotska sandön

Gotska sandön

Gotska sandön

Gotska sandön

Gotska sandön

Linnéa och Sol vid Bohakasandet på Fårö

Norsholmen, Fårö

Norsholmen, Fårö

Norsholmen, Fårö

Helgumannnen, Fårö

Helgumannnen, Fårö

Pelle, Linnéa och jag vid Helgumannnen, Fårö

Helgumannnen, Fårö

Leo, Linnéa och Pelle vid Aursviken, Fårö

Aursviken, Fårö