måndag 23 november 2015

Vinterpaddling - Sankt Anna - Tyrislöt

Paddling med Örebro kanotförening 20-22 november i Sankt Annas skärgård.
Gunvor som äger kanotuthyrningen i Tyrislöt hyr även ut några stugor. Tusen kronor per natt för för oss fem paddlare. Huset har typisk 70-talsinredning och är OK för en helg i november.

IKEA-kassar högt och lågt i vardagsrummet med prylar och torrdräkter. Ett riktigt kök ger möjlighet att göra god mat: lammstek, hemgjorda hamburgare, klyftpotatis och goda pajer till efterrätt. Och givetvis gott rödvin.

Så här års är det extra viktigt med bra väderprognos. Först utlovades snö, blåst och kyla, men vi hade turen på vår sida och till helgen vände det till riktigt finväder med sol och nordvästlig vind ca 4 m/s. Dock, det var en aning kallt.

På lördagen paddlade vi ut, via Kupa klint, till en vik i lä på Hamna i Sankt Annas ytterskärgård. Nästa dag en kortare tur norr om Tyrislöt runt Grimmelsö och Brandsholmen.

Carola och Daniel på väg ut mot Hamna

Johan testar nya Nikonkameran


Carola

Carola och Daniel planerar rutten

Johan i fin mössa

Tommy

Lunchpaus

Tommy paddlar sin VKV Elite och jag har "konverterat" till en P&H Cetus

Hur skulle vi klara oss utan IKEA-kassar
Pälsmössa är bra i november. Foto: Johan Karlström

Stilla vatten vid Hamna. Foto: Johan Karlström

P&H Cetus MV Foto: Johan Karlström

Återfärd mot Tyrislöt. Foto: Johan Karlström

Passagen vid Skogsbirkskär. Foto: Johan Karlström

måndag 9 november 2015

Apulien, Syditalien i oktober




Italienresan till Apulien i 23 oktober till 3 november. Flyg till Rom och hyrbil från flygplatsen Ciampino. Vi hade valt att hyra bil under hela vistelsen. 
Bilhyra via Goldcar kostar 1.600 kr för 12 dagar. Helförsäkring kostar lika myteket som bilhyran. Vi tog med oss en GPS från Sverige. Den skulle visa sig vara helt oumbärlig. Att köra i ett svep ner till klacken på Italien skulle bli för tröttsamt. Därför gör vi ett stopp på halva vägen, i Salerno.

Vi ställde in Garmin på adressen till vårt hotell i Salerno, Hotell Mediterranea. GPS:en var inställd på att undvika betalvägar. Något som vi ångrar efteråt. Bara att ta sig ut ur Rom är en utmaning. Och när kom vi till utkanterna av Neapel blev det riktigt stökigt. Italienarna är inte pålitliga i trafiken och de kör som dårar. Utefter vägarna ligger berg av sopor. Resan till Salerno tog dubbelt så lång tid som GPS:en utlovat. Neapels förstäder är ett enda gytter av hus, smala gator, sopor och bilar, bilar.

Hotel Laura är ett perfekt ställe för övernattning på resa söderut. Bra standard, fantastisk frukost och endast 495 kr för ett dubbelrum. Härifrån är det 37 mil ner till vårt boställe i Apulien (Puglia på italienska), Masseria Lacco. Masseria är det samma som B&B, men du kan även få middag. Motsvarigheten i England och Frankrike är ”Stay on a farm” och ”Ferme Auberge”.

Masseria Lacco var en riktig fullträff. Ingen överraskning direkt, då vi läst så många fina omdömen på booking.com. Här stannar vi i fem dygn. Masserian med stora marker där det växer olivträd  och annan gröda. Den ligger cirka 17 km från kuststaden Otranto. Värdparet Giulia och Fernando är ett under av hjälpsamhet och vänlighet. De ser verkligen till att vi har det bra, samt ger oss värdefulla tips på lämpliga byar/städer att besöka. Deras son, Matteo, är utbildad kock som lagar typiska rätter från Puglia. Så god mat och gott vin!

Söder om Otranto är det brant klippkust  som sträcker sig ända ned till Italiens sydspets. Här går det inte att vandra. Norr om staden gör vi dagsvandringar. Där kan du gå efter vattnet med en kuststräcka som blandas med sandständer och klippor. Lätt att gå och härligt att ta sig ett dopp i det 18-gradiga vattnet. Kallt säger italienarna. I luften är det ca 20 grader. Här nere på klacken är avstånden kust till kust inte stora. Därför tar vi bilen och besöker gamla städer, Specchia, Cordigliano, Gallipoli.

Efter fem dygn är det dags att besöka ett annat område, väster om Brindisi, en bit in i landet, och nära Castel del Monte.

Il Pino Grande (den stora pinjen) heter denna masseria. Vi är de enda turisterna och det känns litet egendomligt när vi sitter ensamma i matsalen och äter vår fyrarättersmiddag. Landskapet runt omkring är ett böljande kulturlandskap, åkrar och olivträd. Med hjälp av cykelkartor för mountainbikes gör vi dagsvandringar i områdena kring Il Pino Grande. Det har kommit regn den senaste tiden. Överallt ser vi människor som är ute och plockar svamp. Italienarna är passionerade svampplockare.

När vi skall återvända till Rom kör vi på autostrada, betalvägar, ca 1 €/mil. Nu går det undan och det är förhållandevis litet trafik. Faktiskt skönt, nästan avkopplande att köra här jämfört med nedresan.

Det blir en halvdag i Rom. Det räcker. Så mycket folk och så många turister. 

Sammanfattningsvis:
Det går utmärkt att åka i oktober med tanke på väder och temperatur. Denna månad kan det dock komma en och annan regnskur.

Masserior är ett utmärkt sätt att bo och det är förhållandevis billigt - mellan 100-120 €/dygn för två med halvpension. 

Skall du köra bil, undvik Neapel och kör helst på betalvägar. Vägunderhållet är i övrigt dåligt och eftersatt. Trafiken är helt ”crazy”. Italienaren tror att sitter i en Ferrari och kör därefter.

En stor nackdel är att italienarna är dåliga på engelska. Om du inte kan språket så blir det ingen vidare konversation.

Landskapet här nere är vackert med sina olivlundar och vackra kuststräckor. Vi kan varmt rekommendera en resa hit.




Västkusten i Puglia

Masseria Lacco

Castel del Otranto

Kusten söder om Otranto

Kusten söder om Otranto

Specchia

Olivträd  vid Masseria Lacco

Castel del Cordigliano

Castel del Cordigliano

Inger och Fernando (Masseria Lacco) diskuterar utflyktsmål

Kusten norr om Otranto

Kusten norr om Otranto

Lecce

Lecce

Inger på café i Lecce

Olivlundar, Masseria Lacco

Kusten norr om Otranto

Kusten norr om Otranto

Kusten norr om Otranto

Kusten norr om Otranto

Kusten norr om Otranto

Otranto

Otranto

Otranto

Monopoli

Castel del Monte

Masseria Il Pino Grande

Pennspetsen = Masseria Lacco

Vandring i omgivningarna kring Il Pino Grande

Vandring i omgivningarna kring Il Pino Grande

Vandring i omgivningarna kring Il Pino Grande

Vandring i omgivningarna kring Il Pino Grande

Så kallade trulliehus. Byggdes ursprungligen av turkarna

Pennspetsen = Masseria Il Pino Grande

Rom - Chiesa S. Ignazio





tisdag 29 september 2015

Gryts skärgård i september

Gryts skärgård, 24-27 september, med högtryck och fullmåne på kvällarna. Havet är klart denna årstid. Det är fortfarande badbart. Förmiddagsdopp med en badtemperatur på ca 17 grader.

Vi lägger i båten vid Gryts varv. Detta varv söder om Fyrudden har tidigare varit i Marinens ägo, men är det bara till för civila båtar, stora och små. När vi anländer ligger det en stor yacht på slipen. Den är verkligen jättelik när den ligger på land. Verkstadskillarna berättar att den kostar 13 miljoner och rymmer 4.000 liter bränsle. Vinterförvaringen kostar 300.000 kr! Vi får också veta att nästa vecka kommer det en större båt, 130 miljoner, som skall upp på land. När jag skriver detta så pågår insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar" på Globen. Insamlingen ligger just nu på 33 miljoner som skall gå till UNHCR. Ja, världen är konstig ...

Så här års börjar det skymma tidigt på kvällarna. Det är mörkt vid halv åtta. För att hinna fram i tid till öarna runt Bokö väljer vi att lägga i båten vid Gryts varv istället för Arkösund. Det skiljer nästan en timma i transporttid. Vi ser inga båtar på vägen, denna torsdag. De flesta tycker att båtsäsongen är över. Månadsskiftet september/oktober brukar bjuda på fint väder. På lördagen ser vi några enstaka segelbåtar och återigen Marinens Stridsbåt 90.

Nu flyttar fåglarna söderut. Vi ser över 100 tranor i plog. Det är en mäktig syn när de böljar över himlen. På söndagen ser vi tre havsörnar när stävar upp i Valdemarsviken och kör runt Stora Ålö.